پیش از بررسی معیارهای انتخاب جی پی اس مناسب، لازم است به بررسی اصول و چگونگی کارکرد این سیستم ها بپردازیم. مهمترین کاربرد سیستم های GPS در ناوگان حمل و نقل و تردد وسایل نقلیه نمود یافته است. امروزه پیشرفت های وسیعی در زمینه بکارگیری این تکنولوژی در کنترل و مدیریت ناوگان حمل و نقل شده است. کنترل هوشمندانه حمل و نقل زمینی با استفاده از تجهیزات ردیابی، امکان بهینه کردن و کاهش هزینه های سوخت  را دو چندان می‌کند.

تصمیم گیری آگاهانه در انتخاب سیستم های GPS

اگرچه برای انتخاب و خرید جی پی اس مناسب، نیازی به دانستن چگونگی کارکرد دستگاه های GPS وجود ندارد، اما درک چگونگی کارکرد این سیستم ها، می‌تواند به تصمیم گیری بهتر در انتخاب بهترین سیستم GPS کمک کند. متأسفانه بسیاری از افراد که سیستم های GPS را خریداری می‌کنند، اطلاعات چندانی در این زمینه  ندارند. بنابراین در شناخت نیازهای خود و انتخاب قابلیت های دستگاه، دچار سردرگمی می‌شوند. اگرچه انتخاب دستگاه با تمامی قابلیت ها، خواست همه مشتریان است، اما با انتخاب هر قابلیت، به قیمت دستگاه نیز افزوده خواهد شد. این درحالی است که انتخاب جی پی اس مناسب هر متحرک و متناسب با خواسته هر مشتری نیاز به شناخت صحیح قابلیت های دستگاه ها و امکان ارتقای دستگاه دارد. به عنوان مثال، بعضی از دستگاه ها برای محیط های خاص مناسب هستند و برخی مدل ها تعداد ورودی و خروجی متفاوتی دارند. بنابراین اگر نیاز مشتری استفاده از سه سنسور برای بررسی موارد محیطی متفاوت است، لذا دستگاهی با تعداد کمتر از سه ورودی، مناسب این مشتری نخواهد بود. با این تفاسیر، دانستن برخی از علوم در زمینه GPS و نحوه کارکرد آن، می‌تواند در انتخاب جی پی اس مناسب اطمینان خاطر حاصل کند.

جی پی اس چیست؟

جی پی اس یک سیستم موقعیت یابی جهانی است و شبکه ای است که از سه بخش اصلی تشکیل شده است:

  • بخش فضایی: GPS متشکل از ۲۴ ماهواره است که در مدار زمین می‌چرخند و بیش از ۷۰۰۰ مایل در ساعت سرعت دارند. این ماهواره ها از انرژی خورشیدی استفاده می‌کنند و باطری پشتیبان دارند که در زمان قرار گیری در سایه زمین از آن ها استفاده می‌کنند. موقعیت مکانی این ماهواره ها بصورتی است که از هر نقطه ای از زمین در هر زمان معین، حداقل ۴ ماهواره قابل مشاهده باشد.
  • بخش کنترلی: ایستگاه های کنترل اصلی واقع در کلرادو اسپرینگز، بدون نیروی انسانی وظیفه مانیتورینگ را انجام می‌دهند. این ایستگاه ها، آنتن های زمینی هستند تا از صحت عملکرد ماهواره ها اطلاعاتی که آنها به زمین ارسال می‌کنند، اطمینان حاصل نمایند.
  • بخش کاربر: بخش کاربری از گیرنده های GPS ساخته شده است. در واقع هر دستگاهی که بتواند از ماهواره های جی پی اس سیگنال موقعیت دریافت کند، یک کاربر بشمار می‌رود. کاربران می توانند شامل تلفن های همراه، لپ تاپ ها، دستگاه های ناوبری درون ماشین و واحدهای ردیابی دستی باشند.

اصول انتخاب جی پی اس مناسب چیست؟

  • GPS یک سیستم است که از فرکانس های رادیویی برای پیدا کردن مکان دقیق متحرک استفاده می‌کند؛
  • در حال حاضر این سیستم در اتومبیل، هواپیما، قایق، کامپیوتر، لپ تاپ و تجهیزات الکترونیکی قابل استفاده می‌باشد؛
  • هنگامی که یک گیرنده GPS روشن می‌شود، با دریافت اطلاعات موقعیتی از ۴ ماهواره نزدیک به خود، موقعیت مکانی خود را محاسبه می‌نماید؛
  • ساعت کوارتز در گیرنده GPS ، به طور مرتب به روز می‌شود تا با ساعتهای اتمی بسیار دقیقی که توسط ماهواره های GPS استفاده می شود، همگام سازی شود؛
  • یک سیستم GPS می‌تواند میزان مسافت طی شده، مسیر پیموده شده و حتی سرعت فعلی متحرک را نمایش دهد. برخی سیستم های ردیاب می‌توانند به انواع سنسور مانند سنسور دما، سوخت و نظیر آن متصل شوند و برای اطلاعات مورد نظر را ارسال نمایند. تعیین نوع سنسور و تعداد آن، در انتخاب نوع و مدل دستگاه بسیار تاثیرگذار است؛
  • در سیستم ناوبری و ردیابی خودرو باید به این موضوع توجه داشت که علاوه بر سخت افزار جی پی اس، نرم افزار ردیابی نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این نرم افزار باید توانایی آن را داشته باشد که سیگنال های دریافت شده توسط گیرنده دستگاه را به صورت کاملا حرفه ای و کاربردی به سرور ردیابی منتقل و ذخیره نماید. این امکان را داشته باشد که کاربر برای اتفاقات خاصی که مد نظر دارد آلارم ایجاد نماید تا در صورت بروز خطا هشدار دریافت کند. بتواند برای خودروهای کاربر، محدوده جغرافیایی تعیین کرد و یا برای کارکنان و ویزیتورها، وظیفه و مسیر حرکت تعیین نماید؛
  • نحوه کارکرد ماهواره های جی پی اس هر روز در حال بروزرسانی و پیشرفت هستند. دستگاه ردیاب را از برندی انتخاب نمایید که امکان بروزرسانی دستگاه از راه دور را فراهم سازد. از آنجائیکه امروزه، بسیاری از کشورها ماهواره های موقعیت یاب به فضا ارسال کرده اند، لذا دستگاه هایی را انتخاب نمایید که امکان استفاده از سیستم های ماهواره متنوعی را داشته باشد. مهمترین کشورهایی که تا کنون به این مهم دست یافته اند، آمریکا، روسیه، چین و اروپا هستند. در انتخاب برند و شرکت پشتیبان دهنده این سیستم دقت نمایید. به عنوان چنانچه دستگاه ردیاب قابلیت استفاده از چند سیستم ماهواره ای موقعیت یابی را داشته باشد، در صورتیکه در موقعیتی قرار گیرد که تحت پوشش دهی یک ماهواره موقعیت یاب نباشد، می‌تواند موقعیت مکانی متحرک را از طریق ماهواره های مشابه محاسبه نماید.
  • با توجه به پیشرفت و بروز رسانی تجهیزات، نیاز است تا تیم ارائه دهنده خدمات و پشتیبانی محصولات ردیابی، دانش و تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد. در انتخاب شرکت ارائه دهنده محصول و خدمات دقت کنید.
برچسب‌ها
ردیابgps